Tarieven & vergoedingen 2024

Behandeltarieven en vergoedingen gecontracteerde zorg, algemeen:

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op vergoeding van psychologische hulp binnen de Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg (GBGGZ) en de Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ). Er is geen sprake van een eigen bijdrage. Wel vallen de vergoedingen onder het zgn. verplicht of wettelijk eigen risico. Het wettelijk eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf moet hebben betaald voordat de zorg uit het basispakket wordt vergoed. Indien u daarnaast niet zelf hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico – teneinde uw zorgpremie te verlagen- is het (wettelijk) eigen risico in 2024 vastgesteld op € 385, -. Dit is het bedrag dat je dan maximaal betaalt. Met een vrijwillig risico wordt kan dit bedrag echter hoger worden. Het wettelijk eigen risico wordt door de zorgverzekeraar met u verrekend.

Met de volgende zorgverzekeraars hebben we een contract afgesloten voor het jaar 2024/2025:

  • VGZ, IZA, Zorgverzekeraar UMC, Univé zorg, Caresco
  • Zilveren Kruis, Interpolis, Achmea, FBTO, De Friesland Zorg
  • CZ, OHRA, Nationale Nederlanden
  • OWM, Zorg & Zekerheid, AZVZ
  • ENO, ONVZ, Salland, Holland Zorg, Zorg Direct
  • Caresq, iptiQ (Promovendum, Besured, National Academic, Aon), EUROCARE (Aevitae)
  • DSW, Stad Holland Zorgverzekeraar
  • ASR, Ditzo, De Amersfoortse

Verwijzing huisarts

Voorwaarde voor vergoeding vanuit de basisverzekering is dat er een verwijzing is van de huisarts. In deze verwijzing dient minimaal te zijn opgenomen de datum van verwijzing, de AGB-code van de huisarts, de vermelding dat er sprake is van een DSM-5 stoornis ( of het vermoeden daarvan) en dat het gaat om een verwijzing naar de GBGGZ of SGGZ.

De kosten voor de GBGGZ en SGGZ worden door de praktijk in principe rechtstreeks gedeclareerd bij de gecontracteerde zorgverzekering. U hoeft dan dus geen kosten voor te schieten. Dit geldt echter alleen voor cliënten die bij een ziektekostenverzekering aangesloten zijn, waarmee de praktijk een contract heeft kunnen sluiten.

Cliënten met een ziektekostenverzekering, waarmee de praktijk geen contract heeft, ontvangen maandelijks een factuur gebaseerd op de NZA-tarieven voor hulpverlening door een GZ-psycholoog. De actuele tarieven vindt u via de link zorgprestatiemodel.

Niet alle klachten worden vergoed. Als er bijvoorbeeld sprake is van een aanpassingsstoornis, werkgerelateerde- of relatieproblemen zullen de kosten van de behandeling zelf moeten worden betaald, tenzij deze toch vanuit een aanvullende verzekering kunnen worden vergoed. De actuele tarieven vindt u via de link zorgprestatiemodel.

Welke kosten worden in rekening gebracht?

Er worden kosten gedeclareerd of in rekening gebracht voor individuele face-to-face behandelsessies of ondersteuning, behandelsessies of ondersteuning via een beveiligde videoverbinding, telefonische behandelsessies of ondersteuning, en inhoudelijk e-mail of appcontact betrekking hebben op de behandeling. E-mail of appcontact betreffende afspraken e.d. wordt niet in rekening gebracht.

No-show tarief

Niet nagekomen afspraken worden in rekening gebracht indien men zich niet tenminste 24 uur tevoren heeft afgemeld middels telefoon of e-mailbericht of appcontact.

Deze kosten bedragen € 150,- en worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Zelf betalende cliënten

Cliënten die buiten een verwijzing van de huisarts om hulp zoeken bij de praktijk kunnen de psychologische hulpverlening zelf betalen. Hiervoor zullen dezelfde kosten in rekening worden gebracht als voor cliënten met een zorgverzekering waarmee de praktijk geen contract is aangegaan. Hierbij worden de actuele NZA-tarieven als uitgangspunt genomen.

Zie link: https://zorgprestatiemodel.nza.nl/

Vragen of contact

Joyce Teeuwen

GZ Psycholoog / Arbeids- & organisatiepsycholoog
06 – 241 345 46
info@floreren-pab.nl